Més informació [ Detall d'activitat

 
1000360511   Petits talents científics. Cicle Mitjà i Superior de Primària
2015-2016   Curs. Educació Primària
  
   29/10/2015 - 28/1/2016 (20 hores) de 18:00h a 20:00h
   Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
   Passeig Lluis companys, 23 (Barcelona) 
  
Format   Presencial
Organització   Consorci d'Educació de Barcelona
  
  
  
Inscripció   10/09/2015 - 27/09/2015
  
Descripció i   Metodologia:   El programa Petits Talents científics organitza un curs de formació per tal de fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències de l’alumnat de primària.
El curs proporciona als centres educatius un seguit de recursos i orientacions pedagògiques que poden ajudar als mestres a implementar metodologies més participatives i creatives a l’aula i que permeten la realització de petits treballs de recerca i de pràctiques experimentals per part dels alumnes.

Després del curs se celebrarà un Encontre d’experiències, que tindrà lloc el maig de 2016, on l’alumnat podrà mostrar els projectes elaborats.

A més, els centres educatius dels mestres participants poden sol•licitar una xerrada- taller sobre ciència adreçada al Claustre de professors o bé a les famílies, mitjançant l’AMPA.
  
Objectius   •Fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències de l’alumnat de primària.
•Proporcionar als i a les mestres recursos i orientacions pedagògiques per tal que puguin portar la pràctica experimental i la recerca a l’aula.
•Afavorir la programació coordinada entre els docents dels diferents cicles d’un mateix centre.
•Despertar el interès de l’alumnat per a l’aprenentatge de la ciència. Canviar les idees preconcebudes sobre la ciència i els científics entre els infants.
•Millorar el nivell competencial de l’alumnat d’educació primària en ensenyaments científics.
  
Continguts   El nucli del programa és un curs de formació de sis sessions, que comença el 29 d’octubre de 2015.

El tema central del curs serà “Investiguem la Matèria”, i se centrarà en aspectes essencials de la seva estructura i comportament, incloent-hi conceptes com ara els canvis d’estat, la densitat, el volum o la massa, que formen part del currículum de Primària.

Sobre aquest tema durem a terme les següents sessions:
+ Tres sessions de caire metodològic.
+ Dues sessions d’experiments senzills aplicables a l’aula.
+ Una sessió de construcció de maquetes com a recurs pedagògic.

Els docents seran Jordi Marti i Arnau Amat (professors de didàctica de les ciències de la Universitat de Vic), Jordi Mazon ( físic , investigador de la Universitat de Barcelona) i Marcel Costa (biòleg i professor de secundària al Institut Obert de Catalunya)


  
Avaluació   Avaluació inicial: Els formadors de la 1a sessió, Jordi Martí i Arnau Amat, professors de Didàctica de les Ciències de la Universitat de Vic faran una avaluació inicial amb els mestres participants a la sessió.

Avaluació continuada:
En acabar cada sessió s’avaluarà:
• L’adequació curricular dels continguts
• Els experiments i les activitats proposades pel formador
• Els materials i recursos emprats
• Les aptituds del formador

Avaluació final:
A la darrera sessió, es reprendrà el qüestionari inicial i es compararan les respostes. També s’avaluaran aspectes organitzatius (durada de les sessions, nombre de sessions, difusió, etc) i es recolliran propostes de millora per a properes edicions.
  
Requisits de  certificació   Per obtenir el certificat de l’activitat s’ha de realitzar el 80% d’hores presencials i presentar una experiència realitzada amb l’alumnat al congrés final (“Encontre d’experiències”).

Presencials: Hores presencials: 12 h del seminari + 4 h “Encontre d’experiències”

(Es clourà el seminari amb un Encontre d’experiències per tal que els centres participants mostrin els projectes elaborats i puguin intercanviar vivències).

Altres requisits (no presencials): 4 h de preparació de la presentació de l’experiència

  
Persones  destinatàries   La formació s’adreça als docents de cicle mitja i superior d’educació primària dels centres educatius sostinguts amb fons públics de la ciutat de Barcelona.

Per afavorir el treball cooperatiu entre l’equip de mestres de la mateixa escola, es prioritzaran les demandes dels centres que inscriguin dos dels seus docents.
  
E-mail   mmolinsg@bcn.cat
  
  
Calendari  
 Sessió 1   dijous   29/10/2015   1800   2000 
 Sessió 2   dijous   12/11/2015   -   - 
 Sessió 3   dijous   26/11/2015   -   - 
 Sessió 4   dijous   10/12/2015   -   - 
 Sessió 5   dijous   14/01/2016   -   - 
 Sessió 6   dijous   28/01/2016   -   - 
  


Generalitat de Catalunya
Departament d'Educació
Pla de formació permanent